26 Mayıs 2012 Cumartesi

Rana`ya onur ödülü
(31.03.2012)
Başarılı sporcumuz Rana Tokmak`a Bochum Belediyesi tarafından takdir belgesi verildi


BOCHUM- Uluslararası arenada başarılı olan jimnastik sporcumuz Rana Tokmak, 2011 yılındaki ulusal ve uluslararası başarılarından dolayı Stadtsportbund Bochum tarafından Rewirpowe-Lounge`de düzenlenen bir törenle takdir belgesiyle onurlandırıldı. Rana Tokmak, 2011 yılında Almanya`yı Beyaz Rusya`da düzenlenen Avrupa Şampiyonası`nda temsil etmişti. 2011 yılında Genç Milli Takım kaptığı yapan Rana Tokmak Portomio Dünya Kupası`nda beşincilik alırken, Moskova Grand Prix`sinde üçüncülük elde etti. Tokmak, Almanya Gençler Şampiyonası`nda bugüne  kadar 9 kez Almanya şampiyonluğunu elde etmişti.
Rana tek kaldı
Rana Tokmak`a takdir belgesini Bochum Gençlik ve Spor Müdürü Ulrich Jeromin takdim etti. Bochum Belediye Başkanı Gabriela Schäfer açılış konuşmasını yaptıktan sonra, ödül töreninde Belediye Başkanı Rana ile yakından ilgilendi ve Rana`yı tebrik etti. Rana`nın diğer gençlere örnek bir genç sporcu olduğunu belirten Başkan Gabriela Schäfer, Rana Tokmak`a başarılar diledi.  Bir çok genç sporcunun bulunduğu gecede kendisinin dışında Türk sporcunun bulunmaması Rana`y üzdü.
Daha fazla olmalıyız
Geçtiğimiz hafta Kuzey Ren Vestfalya birincisi olan Rana Tokmak 24 - 25 Mart`ta Fransa Calais`te Almanya`yı temsilen uluslararası yarışmaya katılacak. Bu sene ilk defa Büyükler kategorisinde yarışacak olan Rana Tokmak, Bu yıl 4`üncüsünü aldığım bu onur belgesi beni motive ediyor, çok sevindiriyor diyerek sevincini dile getirdi ve Türk çocuklarını ve genç kızlarını daha fazla sporda görmek istediğini söyledi.
Futbol 
Ana maddeler: Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı ve Galatasaray A2
2000 yılında bu başarılarından dolayı UEFA tarafından o yılın Eylül ayında Millenium Kupası ile ödüllendirilen ve kupası Franz Beckenbauer tarafından verilen Galatasaray, ayrıca Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu tarafından yapılan "Dünyanın en iyi futbol kulüpleri" istatistik çalışmasında, 2000 Ağustos ayının en iyi takımı[7] olarak gösteridi ve o yılın sonunda dünyada yılın en iyi takımı oldu.[8]


2000 yılında kazanılan Süper Kupa.
Galatasaray UEFA Kupası'nı yenilmeden ve Şampiyonlar Ligi gruplarını 3. olarak bitirip kazanan tek takımdır. 1999-2000 yılında, UEFA Kupası finalinde İngiltere'nin Arsenal kulübünü penaltılarla yenerek, bir Avrupa Kupası kazanan ilk ve tek Türk futbol kulübü olmuştur.[9] Galatasaray aynı yıl; Süper Kupayı'da Real Madrid'i 2-1 yenerek kazanmıştır.[10] Avrupa'da en fazla başarı yakalamış Türk takımı olan Galatasaray' ın Avrupalı rakiplerine oranla mütevazı olarak görülen kadrosuyla kazandığı UEFA Kupası ve Süper Kupa dünyada büyük bir başarı olarak görülmüş, böylece Galatasaray adı tüm dünya tarafından tanınan bir marka hâline gelmiş[11] ve kulüp dünya çapında büyük bir taraftar topluluğu kazanmıştır. Kulüp Avrupa' daki popülerliğini halen devam ettirmektedir.[12][13][14]
Basketbol [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (basketbol)
Galatasaray Basketbol Takımı 1940-1954 yılları arasında aralıksız 15 sene İstanbul Ligi şampiyonu olmuştur. İlerleyen yıllarda güçlü takımlar kuruldukça, basketbolda futbol kadar etkili olamamıştır. Galatasaray Cafe Crown'la kapsamlı bir sponsorluk anlaşması yapmış ve Galatasaray Cafe Crown adını almıştır. Galatasaray, 2006/07 sezonunda Beko Basketbol Ligi'ni 4. sırada bitirmiş ULEB Avrupa Kupasına katılmaya hak kazanmıştır.
Bayan Basketbolu [değiştir]
Ana madde: Galatasaray Spor Kulübü Bayan Basketbol Takımı
Üstüste defalarca şampiyon olan ve Türkiye' de erişilemez bir rekora sahip Galatasaray Bayan Basketbol takımının şampiyonlukları aşağıdaki gibidir.
2009 yılında Galatasaray, İtalya' nın Cras Basket Taranto takımını 82-61 yenerek Avrupa Şampiyonu olmuştur.
Tekerlekli Sandalye Basketbolu [değiştir]


2008 yılında kazanılan Kıtalararası Dünya Şampiyonası Kupası.
Ana madde: Galatasaray Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı
Kulübün Tekerlekli Sandalye Basketbolu takımı, Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol şampiyonası finalinde Alman rakibi RSV Lahn-Dill'i 63-51 yenerek Avrupa şampiyonlar şampiyonu oldu.[3] Daha sonra Galatasaray, Japonya'da düzenlenen kıtalararası şampiyonada British Columbia takımını 77-62 mağlup ederek ve namağlup şampiyon olarak Türkiye'de kulüp bazında en büyük başarıya imza atmıştır.
Voleybol [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (voleybol)
1905'te kurulan köklü kulüp Galatasaray'da voleybolun temelleri 1919 yılında Selim Sırrı Tarcan'ın önderliğinde atılmıştır.1922 yılında Galatasaray'ın voleybol şubesi kurulur.1930'lu yıllarda Galatasaray İstanbul Voleybol Ligi'nde iki yıl mağlubiyet almadan şampiyonluk yaşamıştır. 1955-1967 yılları arasında erkek voleybol takımı 12 sene;1960-1967 yılları arasında da bayan voleybol takımı 7 sene üstüste şampiyon olur.
Yüzme [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (yüzme)
Yüzme sporu, atletizm ve jimnastik ile birlikte 3 ana spor dalından birisidir. Küçük yaşlarda başlayıp, uzun yıllar süren, büyük emek ve sabır gerektiren bu spor dalının Türkiye’de geçirdiği süreç içinde Galatasaray her zaman önemli bir rol oynamıştır. Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’nin neredeyse kuruluşu ile başlayan bu ilginin tarihte 1873 yılına, Monseur Moiroux’un Beden hocalığı zamanın da belirtilmektedir.
Modern anlamdaki ilk yarışların 1910’lu yıllarda yapıldığı Türkiye’de 1953-1966 yılları arasında Engin Ünal, Esfak Baytin ve Yılmaz Özüak gibi sporcularımızın bulunduğu takımımız önemli başarılara imza atmıştır. Yakın zamanlarda da Canan Ateş,Murat Özüak, Gökhan Attaroğlu, Memduha Alpdoğan, Banu Vahapoğlu, Berna Büyükuncu gibi sporcularımız bu başarıları devam ettirmişlerdir. Günümüzde de Galatasaray yüzme sporundaki liderliğini sürdürmektedir. Derya Büyükuncu, Uğur Taner, Hakan Kiper, Ayşe Diker, Emre Çelik ve Onur Uras akla gelen ilk sporculardır.
Kürek [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (kürek)
1999 yılı Mart ayından itibaren Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Kürek Tesislerinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Galatasaray Kürek Takımı, altyapı çalışmalarına hız verip, yeniden yapılanmaya gitmiştir.
Yelken [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (yelken)
Galatasaray Yelken Şubesi'nin mazisi 1912 yılına dayanır. Moda Koyu'nda İngilizler'in kendi aralarında yaptıkları fıta ve kik yarışları, Galatasaraylılar'ın (Ali Sami Yen, Bülent Emin, Sakallı Celal) deniz sporlarına doğru yönelmelerini sağlamıştır.
Galatasaraylı sporcu Haşim Mardin'in "Rüyam" adlı kotrası ile Atlantik Okyanusu'nu aşmış olmasının yanında; Feyyaz, Burhan, Mahmut, Münir, Atakan, Samim Arduman'la birlikte Erzin ve Zerrin Demir, bu dalda büyük başarılar sağlayıp Avrupa Şampiyonası'na katılan ilk sporcularımız oldular.
Almanya'da katıldığı 236 yarışın 220'sini birincilikle bitiren Demir Turgut 1936, Zerrin Demir de 1960 Olimpiyatları'nda yarıştı. Galatasaray'da denizciliğin başlangıcı anılırken, yelkende ve kotrada ilk akla gelen isimler; Kemal Niyazi Seyhun, Mahir Safi, Suat Karaosman, Fuat, Akif ve İbrahim Beyler'dir.
1950'lerden sonra ise Prof. Dr. Süleyman Dirvana, Nedim Özgen'i saymak mümkündür. Yelken sporuna ilginin azaldığı yıllarda, 1957'de yelken şubesi Bebek'ten alınarak, Galatasaray Adası'na sonra da bugünkü yeri olan Kalamış'a taşınmıştır.
Son yıllarda da uluslararası alanda önemli başarılar kazanan sarı kırmızılı yelkenciler arasında özellikle Alp Alpagut adı ön plana çıkmıştır. Dünya çapında dereceleri olan bu sporcumuz, girdiği yarışlarda hem ülkemizi hem de Galatasarayımız'ı en iyi biçimde temsil etmektedir. 1998 yılında Almanya'da yapılan Masterler Yarışması'nda ülkemizi temsil eden Galatasaraylı sporcu Anıl, Dünya Birincisi olmuştur.
Sutopu [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (sutopu)
1910’lu yıllarda sutopu ilk defa Galatasaraylılar tarafından İstanbul’da oynanmaya başlandı.
Bebek Tesisleri'nde bir şube halini alan sutopu, Galatasaray Kuruçeşme Adası'nda uzun yıllar mücadelesine devam etti. 1968 yılında da Kalamış’daki havuzun açılması ile su sporları merkezi içindeki yerini aldı.
1950’li yıllarda başlayan Türkiye Deplasmanlı Sutopu Ligi'nde 1955 ve 1957’de iki kez, uzun bir ara 1970’li yıllarda 73, 75 ve 77 olmak üzere üç kez şampiyonluğa ulaşmıştır. 1991 yılına kadar da 14 yıl ara verilmiştir.
1988 yılında Macar hocamız Zoltan Gulyas’ın gelmesi ile altyapı çalışmalarına önem verilmiş, üye çocuklarına spor yaptıran bir şube yerine olimpiyat sporcusu yetiştirmeye çalışan bir şube haline gelmeye başlamıştır.
Tüm bunların sonunda da sutopu “A” takımımız, 1991’den günümüze kadar tam 14 kez Türkiye Şampiyonu olmuş ve katıldığı Avrupa Kupaları'nda ilk yıllarda ağır mağlubiyetler alırken son yıllarda üst turları zorlayıp Avrupa'nın en iyi 9 – 12 takımı arasında yer almıştır.
Motor Sporları Superleague Formula [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (Superleague Formula)
Galatasaray, Superleague Formula'da temsil edilmektedir.
Milano merkezli Scuderia Playteam AC Milan ve Galatasaray SK yarış takımlarına destek vermektedir. Yarışlar Ağustos ayında, İngiltere’deki Donnington Pisti’nde başlamıştır.
Galatasaray yarış takımının pilotu Alessandro Pier Guidi' dir. Pier Guidi de Scuderia ise Playteam’in Maserati MC-12 ile FIA GT şampiyonasına katılmıştır. Superleague Formula yarış otomobilleri 750 beygir gücünde V12 motorludur.
Galatasaray 2008 şampiyonasını 18 takım arasında 277 puanla 8. olarak bitirmiştir.[15]
Galatasaray 2009 şampiyonasında Scuderia' yı bırakmış ve Durango ile anlaşmıştır.[15]
Binicilik [değiştir]
Dünyanın en gözde sporlarından biri olan binicilik sporunu kulüp bazında 1997 yılında kurmuş olan Galatasaray Spor Kulübü; bu sporu Türkiye'de uluslararası başarı seviyesine ulaştırmayı ve yeni nesillere bu sporu sevdirmeyi amaçlayarak Galatasaray Binicilik Şubesinin, İstanbul Maslak'taki Galatasaray Nevzat Özgörkey Binicilik Tesisleri içindeki yenilenen tesis binasını 15 Aralık 2008 günü kulüp başkanı Adnan Polat ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı davetle tüm sporseverlerin hizmetine açmıştır. Kulübün ayrıca Fatih Ormanında yeni binicilik tesisi açma girişimi vardır. [16]
Judo [değiştir]
1984 yılında kurulan Galatasaray'ın judo şubesi; faaliyetlerini Burhan Felek Spor Salonu'nda sürdürmektedir. Kulüp, 2009'dan itibaren aynı yerde bulunan Galatasaray Judo Okulu'nda judo eğitimi vermektedir.[17][18] 2006 Türkiye Büyükler Ferdi Judo Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan judo şubesi, 2007 İstanbul Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.
Briç [değiştir]
Galatasaray Briç Subesi, 1997 yılında Ersan Feray ve Cavit Turan öncülüğünde kurulmuştur.[19] 1999, 2000 ve 2009 yıllarında Türkiye şampiyonu, 2007'de ise İstanbul şampiyonu olan şube, 28 Haziran 2008'de Fransa'nın Pau şehrinde yapılan "49. Avrupa Briç Şampiyona"sında oyuncularından Ergun Korkut'un takım kaptanı olduğu ve Galatasaray Briç Takım Kaptanı Orhan Ekinci'nin ortağı olduğu Türkiye Takımı ile birlikte Avrupa Şampiyonu olmuştur.[20][21]
Atletizm [değiştir]
Ana madde: Galatasaray SK (atletizm)
Galatasaray Atletizm Şubesi, 1908 yılında Galatasaray Lisesi'ne bağlı olarak kuruldu.[22] Puanlı İstanbul Şampiyonalarında 31, Kulüplerarası Türkiye Şampiyonalarında ise 27 şampiyonluğu bulunan Galatasaray Atletizm Takımı; Türkiye Şampiyonası'ndaki 1966-1983 yılları arasında 18 yıl boyunca Şampiyonluğunu sürdürmüş ve büyük bir başarıya imza atmıştır.
Diğer branşlar [değiştir]
Satranç, aikido, tenis, masa tenisi, eskrim ve sualtı sporları dallarında da atletler ve oyuncular yarışmaktadır.
Galatasaray Spor Akademisi

TÜRK SPORUNUN AVRUPA VE DÜNYADAKİ BAŞARILARI


KENAN SOFUOĞLU
Pistlerde fırtına gibi esen milli motosikletçimiz Kenan Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonası2nı 2010 yılında da zirvede tamamlayarak 2007 yılındaki başarısını tekrar ederek yine şampiyon oldu.

TANJU ÇOLAK
futbolcu 1987-1988 yılında 39 gol ile Avrupa gol kralı olarak altın ayakkabının sahibi oldu.

 

RUHİ SARIALPLondra'da gerçekleştirilen 1948 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'yi üç adım atlama dalında temsil etti ve sonucunda bronz madalya aldı. Bu madalya 2004 Yaz Olimpiyatları'nda Eşref Apak'ın çekiç atma dalında aldığı bronz madalyaya kadar 56 sene boyunca Türkiye'nin olimpiyatlarda atletizmde aldığı tek madalya oldu.
Sarıalp, aynı başarıyı 
Brüksel'de düzenlenen 1950 Avrupa Atletizm Şampiyonası
'nda da gösterdi.

SÜREYYA AYHAN KOP
11 Ağustos 2002 günü Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda, 1.500 metrede, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Romanyalı atlet Gabriela Szabo’nun önünde Avrupa rekoru kırarak şampiyon oldu. 2002 ve 2003 yılları boyunca bu mesafenin en iyi atleti olarak kabul edildi. 2002′de Avrupa’da yılın en başarılı kadın atleti seçildi
 
 

HAMZA YERLİKAYA
 

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) modern güreşin tarihinde dünya minderlerinde ilk kez 17 yaşında bir güreşçinin şampiyon olduğunu açıkladı ve Hamza Yerlikaya'yı Asrın Güreşçisi unvanı ile ödüllendirildi. Olimpiyat, Dünya ve Avrupa sampiyonu.
Başarıları
1992 İstanbul, Yıldızlar Greko-Romen stil 76 kg Dünya 1.
1993 Avusturya, Gençler Greko-Romen stil 81 kg Avrupa 1.
1993 Stokholm, İsveç Büyükler Greko-Romen stil 82 kg Dünya 1.
1994 Macaristan Gençler Greko-Romen stil 88 kg Dünya 1..
1995 Prag, Çekoslavakya, Büyükler Greko-Romen stil 82 kg Dünya 1.
1996 Budapeşte, MACARİSTAN, Büyükler Greko-Romen stil 82 kg Avrupa 1.
1996 Atlanta, ABD Olimpiyat Oyunları Greko-Romen stil 82 kg Olimpiyat 1.
1997 Tahran, İran, Büyükler dünya kupası Greko-Romen stil 85 kg 1.
1997 FİNLANDİYA, Büyükler Greko-Romen stil 85 kg Avrupa 1.
1998 Minsk, BeyazRusya Büyükler Greko-Romen stil 85 kg Avrupa 1.
1999 Sofya, Bulgaristan Büyükler Greko-Romen stil 85 kg Avrupa 1.
2000 Sydney, Olimpiyat Oyunları Greko-Romen stil 85 kg 1.
2001 İstanbul da Büyükler Greko-Romen stil 85 kg Avrupa 1.
2002 Finlandiya, Büyükler, Greko-Romen stil 84 kg. Avrupa 1.
HAKAN ŞÜKÜR

2002 Dünya Kupası'nda Güney Kore-Türkiye arasında oynanan maçın 11'nci saniyesinde attığı gol de, dünyada en kısa sürede atılan gol olarak rekorlar kitabında yer aldı.
 

NAİM SÜLEYMANOĞLU

Haltere 1977'de başladı. 15 yaşında iken Brezilya'da düzenlenen dünya gençler halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. Onaltı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni ünvanını aldı. 1983-1986 arasında gençle
rde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam atmış üç rekor kırarken, yine bu dönemde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52,56,60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı.
1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1986'da Sydney'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'ye iltica etti. 1988'de Avrupa Halter Şampiyonası'na Türkiye adına katıldı ve üç altın madalya kazandı. Bunun yanında 60 kg'de koparmada 150 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.
1988 Seul Olimpiyatları'na Türkiye adına katılabilmesi için Türk hükümetince Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödenerek gerekli izin alındı. Bu olimpiyatlarda Süleymanoğlu 60 kg koparmada sırasıyla 145 kg, 150.5 kg, 152.5 kg, silkmede 175 kg, 188,5 kg, 190 kg, toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak 9 dünya 6 olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafer elde etti ve böylece Türkiye olimpiyatlar tarihinde güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.
1992 Barcelona Olimpiyatları'nda rakiplerine ezici üstünlük sağlayarak altın madalyayı yine ül
 
kemize kazandıran Naim, aynı yıl Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından Dünyanın En İyi Sporcusu seçildi.
1993 Dünya Şampiyonasında ise 3 altın madalya kazanırken 2 de dünya rekoru kırdı. 1994'te Bulgaristan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda sadece üç kaldırış yaparak üç dünya rekoru kırdı. Atmış altısı İstanbul'da yapılan Dünya Halter Şampiyonası'nda ilk kez Türk Seyircisi önüne çıktı. Ve bu şampiyonada sakat olmasına rağmen 3 dünya rekoru kırarak üç altın madalya kazandı. Bu da onun dünyanın en güçlü sporcusu unvanı kazandırdı.
1995 Avrupa halter şampiyonasında sakat olmasına rağmen 1 altın, 2 gümüş kazanarak Türkiye’nin takım halinde birinci olmasında önemli katkı sağladı.
1996 yılından beri, hiç bir halterci onu yenemedi (Yalnızca 2008 Avrupa Şampiyonası'nda sakatlanmasından dolayı silkme ve toplamda gümüş madalya kazanabildi) 1999 yılında Türkiye'de yılın sporcusu seçildi. Kendi ağırlığının üç katını kaldıran üç insandan biri. Tüm zamanların en büyük dört haltercisinden biri olarak kabul ediliyor.
 

 
Elvan Abeylegesse
 
Pekin'de düzenlenen bir sonraki olimpiyatta ise 5000 ve 10000 metrede mücadele etti. İlk olarak 10000 metrede yarışan Elvan, otuziki atletin katıldığı ve 25 tur üzerinden gerçekleştirilen yarışta 16. turdan itibaren liderliği ele geçirdi.
Son tura kadar liderliğini devam ettirmesine karşın, Etiyopyalı 
Tirunesh Dibaba'nın atağına karşılık veremeyince, yarışı 29:56.34'lük derecesiyle 2. sırada tamamlayarak, gümüş madalyanın sahibi oldu. Böylece Abeylegesse, bu derecesiyle yeni bir Avrupa ve Türkiye rekoru kırdı.
Ayrıca Türk atletizmine de olimpiyat oyunlarındaki ilk gümüş madalyasını kazandırdı.
2001'de üç ayrı dalda 
Avrupa gençler şampiyonu oldu.
2003 yılında 
Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 5.000 metre beşincisi oldu.
2004 yılında 
Norveç'in Bergen kentinde, "Bislett Oyunları" adı altında Fana Stadı'nda düzenlenen ve atletizm dünyasının en önemli organizasyonlarından biri olan ve 6 ayaktan oluşan Golden League'in ilk ayak yarışmalarında, bayanlar 5.000 metrede 14.24.68'lik derecesiyle dünya rekoru kırarak birinci oldu.
Daha sonra rekoru Etiyopyalı 
Meseret Defar tarafından önce New York'ta kırılmış ve sonra Oslo da daha da geliştirilmiştir (14.16.63)11. Dünya Atletizm Şampiyo
nası'nda milli atlet Elvan Abeylegesse, bayanlar 10.000 metrede ikinci olarak gümüş madalyanın sahibi oldu.Berlin'de gerçekleşen 13. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 10.000 metre yarışını sakatlığından ötürü tamamlayamayan sporcu, rakibi Etiyopyalı Meselech Melkamu'nun koşu ayakkabılarını unuttuğunu farkedince kendi ayakkabılarını vermesi nedeniyle Dünya Fair Play Komitesi tarafından Dünya Fair Play Ödülü'ne layık görüldü.
Ödülünü 27 Mart 2010'da, Macaristan'ın 
Pecs
 kentinde düzenlenen törende aldı
11 Haziran 2004— Golden League’in Bergen ayağında yar
ışan Elvan, 5000 metrede yaptığı 14.24.68’lik derecesiyle dünya rekorunun yeni sahibi oldu.

 

CEMAL KAMACI
1972 yılında Avrupa Şampiyonu Fransız Roger Zami'yi İstanbul'da yenerek, 63.5 kilo Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonu oldu.
 

YAŞAR ERKAN- güreş

1936 yılında bir telgraf çekilir Ankara’dan Berlin’e…Telgrafı çeken, CumhurbaşkanıMustafa Kemal Atatürk, alan ise Yaşar Erkan’dır… Şu yazılıdır telgrafta: “Kendin küçüksün ama memleket için çok büyük iş yaptın. Artık ismin Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar!..”11 Ağustos 1936 günü, Berlin Olimpiyat Stadı’nı dolduran yüz bin kişi ayağa kalktığında saatler 16.30’u gösteriyordu…Bu bir saygı duruşuydu…Birincilik kürsüsünde, Grekoromen güreşte 61 kiloda altın madalyayı kazanan Yaşar Erkan sevinç gözyaşları döküyordu…Mutlu, hem de çok mutluydu Yaşar Erkan…Çünkü biliyordu ki, ülkesinin, Cumhuriyet Türkiye’sinin bayrağı olimpiyat oyunlarında ilk kez birincilik direğinde yükseliyor, İstiklal Marşımız ilk kez bu kadar kalabalık bir insan topluluğu tarafından dinleniyordu…

NEVİN YANIT 
Barcelona'da düzenlenen 
2010 Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 100 metre engelli koşusunda yarı final ve finalde kendisine ait Türkiye rekorlarını yenileyerek 12.63 saniyelik derecesiyle Avrupa Şampiyonu oldu.
 


HALİL MUTLU
Halil Mutlu'nun başarıları: Dünya Gençler Şampiyonu (1993) 5 Kez Dünya Şampiyonluğu (2003, 2001, 1999, 1998, 1994) 3 Kez Olimpiyat Şampiyonluğu (2004 Atina, 2000 Atlanta, 1996 Barcelona) 10 Kez Avrupa Dünya Şampiyonuon (2008, 2005, 2003, 2001, 2000, 1999, 1997, 1996, 1995, 1994) Avrupa Şampiyonları'nda 26 altın madalya sahibi (9 Koparma, 8 Silkme ve 9 Toplam olmak üzere). Bu kategoride David Rigert, 27 altın madalyaya sahip. Tarihte, 3 Olimpiyat şampiyonluğu kazanan 4 halterciden biri.

 

NBA’DEKİ İLK TÜRK MİRSAD TÜRKCAN

ABD Profesyonel Basketbol Ligi’nde (NBA) oynayan ilk Türk basketbolcusu olarak tarihe geçti.Vahap Özaltay, aynı zamanda profesyonel olarak yurtdışına transfer olan ilk oyuncudur.


DÜNYA AĞIR SİKLET BOKS ŞAMPİYONU
SİNAN ŞAMİL SAM
20.11.2004 WBC Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonası. Rakip, Denis Bakthov Rusya, (Nakavt) 10. Raund
22.02.2005 Berlin WBC Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonası Unvan Maçı. Rakip, Lawrence Clay-Bey (Sayıyla galibiyet) 12 Raund üzeri maç.

NURCAN TAYLAN
Halterde 6 Avrupa ve 2 Dünya rekoru kırdı. 2004 yılında Atina'daki Olimpiyatlar'da 48 kiloda dünya ve olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandı .
ALMİTU BEKELE
İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda Almitu Bekele Degfa, 8 dakika 46.50 saniyelik derecesiyle zafere ulaştı. 31 yaşındaki Bekele, böylece Avrupa Salon Şampiyonası'nda zafer yaşayan ilk Türk atlet old
u.
SEMİH SAYGINER
1994 yılında Belçika’da düzenlenen Gent Dünya Şampiyonası’nda 1.ci olarak ilk Dünya Kupası'nı kazandı. Bu başarısıyla Dünya Klasmanı’nda 3.lüğe yükselen Saygıner 2 dünya rekoru kırdı. Daha sonra yeniden kırılan bu rekorlar şöyleydi:
1994 - 45 sayı 11 vuruş - 4.090 ortalama (3 Set)
1994 - 50 sayı 14 vuruş - 3.571 ortalama (3 Set)
Yine 1994 yılında Saygıner, bilardonun en önemli ligi olarak bilinen Hollanda Takımlar Ligi’ne transfer oldu. 1998’de Antalya, Kemer’de yapılan Dünya Bilardo Şampiyonası’nda (3 bant) finalde Hollanda’lı Cerwin Walentijn’i yenerek 1. oldu. 2003’de Mönchengladbach, Almanya’daki Dünya Bilardo Takım Şampiyonası’nda Tayfun Taşdemir’le birlikte finalde Yunan takımını yenerek Şampiyon oldu.

DOĞAN BABACAN
(1930) Türk futbolcu ve hakem.FIFA Dünya Kupası finallerinde maç yönetmiş ilk ve tek Türk hakemdir.
Futbola Beşiktaş Genç Takımı'nda başladı (1946).Beyoğluspor,Karşıyaka,Kasımpaşaspor,Emniyet ve Hacettepe kulüplerinde futbol oynadı.Hakemliğe 1955'te başladı.Münih 1972 Olimpiyat Oyunları ve 1974 FIFA Dünya Kupası'nda görev aldı.1974 FIFA Dünya kupasında Şili'li futbolcuya gösterdiği kırmızı kartla FIFA Dünya Kupası tarihinin ilk kırmızı kart gösteren hakemi oldu. 1975 Süper Kupa finalini, 1974 ve 1977'de Şampiyon Kulüpler KupasıYarı final maçını, 1978'de UEFA Kupası yarı finalini yönetti.FIFA kokartını 10 yıl taşıdı 1978 yılında hakemliği bıraktı.

DÜNYA 3. OLAN MİLLİ TAKIMIMIZ
2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Şenol Güneş yönetiminde İsveç'in ardından ikinci olan milliler kupaya gitme hakkını da play-off (baraj maçları)'ndaAvusturya'ya 1-0 ve 5-0'lık sonuçlarla üstünlük sağlayarak kazanan ay-yıldızlılar; tarihinin en büyük başarısını bu turnuvada elde etti. Temelini 1991 yılındakiAkdeniz Oyunları'nda ikinci olan futbolcuların oluşturduğu takım BrezilyaKosta Rika ve Çin ile birlikte C Grubu'nda yer aldı. Grup maçlarını Güney Kore'de oynayan Ayyıldızlılar ilk maçında Brezilya karşısında Hasan Şaş'ın attığı müthiş golle öne geçmesine rağmen karşılaşmayı 2-1 kaybetti. İkinci maçında da Kosta Rika ile 1-1 berabere kalan milliler, grubun son maçında Çin'i 3-0 yenerek gruptan ikinci olarak çıkmayı başardı. 2. Tur'da ev sahiplerinden biri olan Japonya'yı Ümit Davala'nın attığı golle 1-0 geçen ekip, çeyrek finalde turnuvada Fransa ve İsveçgibi takımları yenen Senegal ile eşleşti. Türk Milli Takımı karşılaşmayı İlhan Mansız'ın attığı altın golle 1-0 kazandı. Sonradan kupayı kazanacak olan, grupta karşılaştığı ve kaybettiği Brezilya'ya yarı finalde (1-0) kaybeden Türk Milli Takımı,Güney Kore'yi 3-2 yenerek Dünya üçüncüsü oldu. Üçüncülük maçında Hakan Şükürmaçın başlamasından 10.8 saniye sonra attığı golle Dünya Kupası tarihinin en hızlı golünü attı ve tarihe geçti. Üçüncülük maçının sonunda Türkiye ile Güney Kore'nin dostluk görüntüleri sergileyerek seyircileri alkışlaması üzerine, Avrupa basını daha önce olası Türkiye-Güney Kore finali için "kâbus final" derken maçtan sonra "finalin adı Türkiye-Güney Kore olmalıydı" şeklinde başlıklar attı.
Kupanın ardından turnuvanın en iyi oyuncuları kadrosuna Rüştü Reçber veHasan Gökhan Şaş seçildi.
Milli takımın antrenör-Şenol Güneş
1999-2000 sezonunda UEFA Şampiyonu GALATASARAY

UEFA Kupası’nda sırayla Bologna, B. Dortmund, Real Mallorca ve Leeds United’ı eleyen Galatasaray, finalde de İngiltere’nin Arsenal takımıyla karşılaştı. Kopenhag (Danimarka) Parken Stadı'nda oynanan, normal süresi ve uzatma bölümü golsüz sona eren maçın ardından penaltı atışlarına geçildi. Rakibine 4-1 üstünlük sağlayan Galatasaray, UEFA Kupasını kazanan taraf oldu. Penaltı atışlarında Ergun Penbe, Hakan Şükür, Ümit Davala ve Giga Popescu Galatasaray adına topu ağlara gönderen isimler oldular.
  Dünya Şampiyonu Fenerbahçe!
 







Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımı Dünya Şampiyonu olarak tarihe geçti. Sarı Melekler Al Garafa Spor Salonu’nda, Brezilya ekibi Sollys Osasco ile Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonluğu için karşılaştı. Mücadelenin setlerini; 25-23, 25-22 ve 25-17 kazanan temsilcimiz kupaya uzanarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı.(21. Aralık 2010) Fenerbahçe Acıbadem sahaya Skowronska, Sokolova, Fofao, Fuhrst, Osmokrovic, Eda, Nihan 6'sıyla çıktı.
Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımı şampiyonanın ilk maçında da karşılaştığı Brezilya ekibi Sollys Osasco takımını, 25-17, 25-23, 25-16'lık setlerle 3-0 mağlup etmişti.
 
2o Mart 2011
Voleybolun Güneş'i Avrupa şampiyonu oldu
Voleybol Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nin final maçındaVakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom, Azerbaycan ekibi Rabita Bakü'yü 3-0 yenerek şampiyon oldu. 

Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom: Bahar, Gözde, Glinka, Poljak, Özge, Nikolic, Gizem

Salon: Burhan Felek
AVRUPA İKİNCİSİ OLAN BAYAN BASKET MİLLİ TAKIMIMIZ Türkiye Bayan perileri basket finalinde Rusyaya 59-42 yenilerek Gümüş madalya aldı özeti 3 Temmuz 2011
A Milli Kadın Basketbol Takımımız, Avrupa Şampiyonası finallerinde Rusya ile karşı karşıya geldi. Ay yıldızlı takımımız sahadan 59-42′lik yenilgiyle ayrılarak turnuvayı gümüş madalyayla tamamladı.
A Milli Kadın Basketbol Takımımız, Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde Rusya’ya 59-42 mağlup olarak gümüş madalya kazandı.Finale kadar yükselerek tarih yazan Potanın Perileri, olimpiyat elemelerine katılacak.
Potanın Perileri maça, Birsel Vardarlı, Tuğba Palazoğlu, Şaziye İvegin, Kristen Nevlin ve Nevriye Yılmaz beşiyle başladı.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve France Football dergisi tarafından verilen yılın en iyi golü adlı Puşkaş Ödülü'nü Kazakistan'a attığı golle Hamit Altıntop kazandı.
Yılın Golü ödülü Hamit Altıntopun!
Puşkaş 2010 ödülleri yarışması İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirildi. Bir çok ödülün dağıtıldığı yarışmada 2010 yılının en gölü yarışmasında 10 ünlüfutbolcu arasında Alman Bayer Münih takımında forma giyen Türk asıllı Milli futbolcu Hamit Altıntop, 2012

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda herkesin alkışını alan 12 Dev Adam, finalde favorilerden Amerika’ya 64-81 kaybederek gümüş madalya alarak dünya 2. oldu.
Türkiye finale gelene kadar çok önemli engelleri geride bıraktı. Ay-yıldızlılar grup maçlarında Fildişi Sahili’ni 86-47, Rusya’yı 65-56, Yunanistan’ı 76-65, Porto Riko’yu 79-77, Çin’i 87-40 yendi. Türkiye, ikinci turda Fransa’yı 95-77, çeyrek finalde Slovenya’yı 95-68, yarı finalde de Sırbistan’ı 83-82 yenerek final biletini aldı.
DÜNYA DALMA REKORTMENİ YASEMİN DALKILIÇ
1999- Yasemin serbest dalışın en zor disiplininde 68 metreye dalarak yeni dünya rekorunu gerçekleştirdi.
2000 yılında rekorlara iki yenisini ekledi . Bunlar yine serbest dalışın en saygın disiplinleri Limitli ve Limitsiz Değişken Ağırlık kategorilerinde 100 ve 120 metreye idi. Yasemin bundan sonra Mısır'da Limitli Değişken Ağırlık kategorisinde 105 metreye ve Yunanistan'da Desteksiz Sabit Ağırlık kategorisinde yaptığı 40 metrelik dünya rekorları ile dünyada bu sporda çok elit bir gruba yükselmeyi başardı.
Berna Belgin ile tutkuyla her tür engelin aşılabileceği mesajını vermeye yönelik "ilk engelli serbest dalış rekoru"nu gerçekleştirdi